Εκπαιδευτική Επίσκεψη στα Τρίκαλα

Εκπαιδευτική Επίσκεψη στα Τρίκαλα
| Δραστηριότητες

Τρίκαλα

Τον Δεκέμβριο 2022 εμείς οι  μαθητές των τμημάτων   Ε1 και Ε2 και τις δασκάλες μας κ. Φρίντα Γκουγκουστάμου, κ. Γιώτα Κοντού και την κ. Σούλα Ριζάκη πραγματοποιήσαμε  μια εκπαιδευτική εκδρομή στην πόλη των Τρικάλων.

Η εμπειρία ήταν φανταστική και περάσαμε τέλεια!

Θέλετε να σας δείξουμε τι είδαμε και τι μάθαμε; 

Πάμε να σας ξεναγήσουμε!

  1. Οθωμανικό Τέμενος Οσμάν Σαχ (Κουρσούμ Τζαμί)

Το Κουρσούμ Τζαμί ή Τέμενος Οσμάν Σάχ των Τρικάλων είναι ισλαμικό τέμενος, κτίσμα του 16ου αιώνα σχεδιασμένο από τον Μιμάρ Σινάν, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως χώρος ήπιων εκδηλώσεων. Ονομάζεται έτσι από την τουρκική λέξη κουρσούμ, που σημαίνει μόλυβδος, καθώς ο θόλος του είναι μολυβοσκέπαστος.

  1. Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό

Στις όχθες του Ληθαίου ποταμού, κοντά στο οθωμανικό  τέμενος, βρίσκεται το δίδυμο οθωμανικό λουτρό του 16ου  αιώνα. Αποτελούσε μέρος συγκροτήματος * κτιρίων  που ίδρυσε τον 16ο αιώνα Osman Sah, Οθωμανός διοικητής του Σαντζακίου της Θεσσαλίας. Ήταν κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να το επισκέπτονται ταυτόχρονα άνδρες και γυναίκες. Είχε δύο κύριες εισόδους, μια στα νότια για το ανδρικό λουτρό και μια στα βόρεια για το γυναικείο. Τα δυο τμήματα (ανδρικό και γυναικείο) χωρίζονται σε τρεις χώρους τον ψυχρό, τον χλιαρό και τον θερμό. Η είσοδος γινόταν από τον ψυχρό χώρο για την προσαρμογή σε υψηλότερες θερμοκρασίες και στη συνέχεια οι λουόμενοι εισέρχονταν στον θερμό χώρο, όπου γίνεται το κυρίως λουτρό και η περιποίηση του σώματος. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με ανάπαυση, καφέ και κεράσματα στον ψυχρό χώρο στα δροσερά και ήρεμα νερά του συντριβανιού.

* Το σύνολο περιλάμβανε και άλλα κοινωφελή κτίρια: ιεροσπουδαστήριο, πτωχοκομείο, γηροκομείο, χάνι.

                                     

  1. Βυζαντινό κάστρο Τρικάλων

Το Κάστρο των Τρικάλων ιδρύεται σε άγνωστο χρόνο κατά την αρχαιότητα, αλλά ενισχύεται ριζικά από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό τον 6ο αι. μ.Χ. Κτισμένο στα αρχαία κατάλοιπα της αρχικής οχύρωσης, δέχεται πολλές επεμβάσεις στο πέρασμα των αιώνων, ενώ η ύπαρξη του αναφέρεται και τον 14ο αι. Τη σημερινή του μορφή παίρνει κατά την οθωμανική περίοδο. Η καίρια θέση του κάστρου, στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης των Τρικάλων, στη νότια κορυφή χαμηλής λοφοσειράς, προσφέρει πλήρη κατόπτευση της γύρω περιοχής, ελέγχοντας τα περάσματα από και προς τη Μακεδονία, την Ήπειρο και την υπόλοιπη Θεσσαλία. Από το 1936 στον χώρο αυτό υψώνεται και  ο πύργος του ρολογιού.

  1. Ο Μύλος των Ξωτικών

Χριστούγεννα στη Χώρα των Θαυμάτων

Η εκδρομή μας συνεχίστηκε  κάπως έτσι………

Ο Μύλος των Ξωτικών ένα χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο εδώ και 10 χρόνια χαρίζει εκατομμύρια χαμόγελα σε μικρούς και μεγάλους μέσα από διάφορες δράσεις και αμέτρητες εκπλήξεις!! Μας ταξιδεύει σε ένα κόσμο παραμυθένιο και μαγικό.

Δε θα μπορούσαμε να το χάσουμε με τίποτα στον κόσμο!

Βρεθήκαμε σε ένα μαγικό κόσμο, διασκεδάσαμε, παίξαμε, φάγαμε διάφορα καλούδια, γελάσαμε, μας ζωγράφισαν στο πρόσωπο ! Ήταν όλα τέλεια σας λέμε! Αξίζει την εμπειρία, αξίζει το θέαμα! Απολαύστε μας!!

 

         

  1. Μνημείο Πεσόντων στο «Ύψωμα 731

Φυσικά δε θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε στον Βόλο και να  μην επισκεφτούμε το Μνημείο των Πεσόντων στο « Ύψωμα 731» για να τιμήσουμε όλους όσους πολέμησαν και έχασαν τη ζωή τους για να είμαστε ελεύθεροι όλοι εμείς!

Η Μάχη στο Ύψωμα 731 ήταν μια από τις πιο κρίσιμες μάχες του Ελληνοϊταλικού Πολέμου. Οι συγκρούσεις κράτησαν 15 μέρες, δηλαδή από τις 9-24 Μαρτίου 1941 και έληξαν με επικράτηση των Ελλήνων.

Το Ύψωμα 731 βρίσκεται περί τα 20 χλμ. βόρεια της Κλεισούρας, στην Αλβανία. Ήταν ένα από τα ισχυρότερα ερείσματα που κατέλαβε ο Ελληνικός Στρατός κατά τις μάχες της περιόδου 6-11 Ιανουαρίου 1941 και κλειδί της όλης τοποθεσίας, στον κεντρικό τομέα του αλβανικού μετώπου. Η αρχή της ιταλικής επίθεσης έγινε νωρίς το πρωί της 9ης Μαρτίου 1941, με σφοδρή δράση του πυροβολικού, με όλμους και αεροπορικό βομβαρδισμό των ελληνικών θέσεων.

Στο ύψωμα 731, καθώς και στα γειτονικά υψώματα, πολέμησαν οι άνδρες του 5ου Συντάγματος της I Μεραρχίας που κατάγονταν κυρίως από την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. 

Μέχρι το τέλος των μαχών στο ύψωμα, οι απώλειες για τον Ελληνικό στρατό ανέρχονταν στους 125 νεκρούς, 28 εξαφανισθέντες καθώς και σε 425 τραυματίες  ενώ για τον Ιταλικό στρατό στους 1.000 νεκρούς και 3.000 τραυματίες.

Τα περάσαμε φανταστικά!!!!!!!!

Δείτε το βίντεο 

 

 

27ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου


Σχεδίαση: ΕΠΑΦΟΣ Συστήματα Πληροφορικής